nl en
 

Smaakboot

 
Foto's © foto's: Andreas Stavropoulos voor Week van de Smaak Photography © foto's: Andreas Stavropoulos voor Week van de Smaak

Tijdens de Week van de Smaak werkte ik op de Smaakboot, die vanuit Zeebrugge vertrok voor een culinaire tocht langs elf ankersteden, dwars door Vlaanderen. Als enige vrouwelijke chef aan boord verzorgde ik een driegangen biolunch met witloof in de hoofdrol. Ik deed de tocht van Leuven naar Mechelen samen met de biersommelier Luc De Raedemaeker, die het bijpassend bier uitkoos, de witloofteler en veertig passagiers. http://www.weekvandesmaak.be/Smaakboot/

BIOFORUM

Staande ovatie voor bio-kokkin op de de Smaakboot.

"Chef Els Debremaeker, ze was de enige vrouw onder de chefs van de Smaakboot en ze houdt van eerlijke, verse seizoensproducten. “Mijn menu varieert naar gelang van wat ik op dat moment vind bij mijn bioboer of in de kruidentuin. Ik hou van biologisch om de eenvoudige reden dat zich dat onmiddellijk vertaalt in de smaak.” Na afloop van haar driegangenmenu met sterallure kreeg de chef alvast een staande ovatie.
Het menu dat zij de passagiers van de Smaakboot voorschotelde, doet likkebaarden. 'November op je bord' is het thema waarop Els zich inspireerde. Dat vertaalde zich in verrassende gerechtjes geserveerd als een herfstpalet van kleuren en smaken. Een rilette van makreel en witloof geserveerd met peperkoek in het goede gezelschap van de (niet-biologische) whiskyprimeur van Brouwerij Het Anker.
Dit was het biologische driesterrenmenu*!
Witloofsoepje met bier. Galette met oude kaas, witloof en gekarameliseerde rode ui vergezeld van een seizoensslaatje.
Wilde rijst met geroosterde druiven, rode kool en pastinaakchips en ambachtelijk gemaakte eendenworstjes met sinaas. Beursje met wilde paddenstoelen, marjolein en hazelnoten.
Belgische biologische kazen met huisgemaakte witloofconfituur, compote van rode ui en appel-rode biet chutney.
Huisgemaakte speltbroodjes met veenbessen."